Er huizen verschillende dieren op Agroplaza.

Koeien, honden, muizen, poezen en katers maken deel uit van onze veestapel. En met name die laatste twee bezorgen ons regelmatig kopzorgen.

Poes Ellen is de belangrijkste van het stel, zij is de BFF van de kleine boerin en de twee knuffelen elkaar helemaal suf. Als de kleine boerin roept “Eltje, Eltje” komt ze aangehold en nestelt zich op haar schoot en gaat daar pas weg als de kleine boerin naar paardrijles moet. Dit blijkt niet helemaal begrepen te worden door een voorbijlopende bouwvakker, die sinds enkele weken óók op Agroplaza huist maar ik gemakshalve niet tot onze veestapel reken.

Hij vraagt namelijk aan de kleine boerin of ze een uiltje zoekt. Deze voorbijlopende bouwvakker is een fervent vogelaar dus hij zou toch moeten weten dat het niet veel zin heeft om een uiltje te roepen, wel om er één te knappen. Maar dat kan hij beter in zijn eigen tijd doen want er moet natuurlijk wel gewoon geklust worden op Agroplaza.

Van Ellen weten we zeker dat het een poes is omdat zij al twee keer een nestje heeft gehad, helaas hebben deze kleintjes het niet allemaal overleefd. Op twee na. Deze twee zijn verre van knuffellig, ze blazen wat af en zijn niet van plan zich te laten aanhalen. Omdat het moeilijk te bepalen is wat voor geslacht deze Ninja’s hebben, heeft de kleine boerin er één Minoes genoemd en de andere Blacky. Stiekem noemen de grote boer en ik die laatste De Kromme omdat de kop niet helemaal recht op de romp staat. Hoe dat kan daar kunnen we slechts naar gissen, maar we weten wel dat de Kromme niet zo geboren is, net zoals de echte Kromme waarschijnlijk ook niet geboren is met O-benen. Maar dat terzijde.

Poes Ellen is wederom moeder geworden. De kleine boerin heeft de hele discussie over de participatiemaatschappij goed begrepen en stort zich vol overgave op haar taak als mantelzorger. Eltje en haar kroost worden in de watten gelegd in de konijnenren die de kleine boerin speciaal heeft ingericht als peuterspeelzaal.

Maar dan komt de oude boer melden dat Eltje haar kinderen aan het verslepen is naar een andere plek. Maar als ik in de konijnenren kijk zie ik daar toch echt vier peuters zitten en een moeder. Ik denk dat de oude boer zich vergist. Maar de oude boer blijft stug vasthouden aan zijn verhaal, er is zojuist een kitten van de zolder gehaald door moeders en achter in de schuur gelegd. Er klopt iets niet. Kitten, zolder, konijnenren. Dan hoor ik iets miauwen boven mijn hoofd en zie daar een klein kittenkoppie tussen de planken. Achter mij zit POES Minoes naar de zolder te kijken en dan valt het kwartje. Dondersdrietes er zijn twee jonge moeders op Agroplaza het zal toch niet waar zijn? Ik tel: Eltje + vier, Minoes + twee en de Kromme. Dat zijn er negen.

Een gesprek met de kleine boerin is noodzakelijk lijkt mij en misschien moet er ook wat aan geboorteregulering gedaan gaan worden