De pubers hebben er duidelijk geen zin in. Verveeld hangen ze in hun stoel want wie is er nou serieus geïnteresseerd in kringlooplandbouw. Mij niet bellen, zie je ze denken.

De grote boer is van alle markten thuis. Heeft hij de pubermeute al eens onderwezen over klauwverzorging en gras, nu mag hij ze wat bij gaan brengen over kringlooplandbouw. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, deze leerlingen willen leren over koeien, trekkers en inkuilen. De kringlooplandbouw kan hen gestolen worden. Maar de grote boer neemt zijn taak serieus en probeert zijn leerlingen de link te laten ontdekken tussen kringlooplandbouw en de vegetarische slager. Deze laatste kan op weinig, of eerlijk gezegd, géén sympathie rekenen van toekomstig agrarisch Nederland aanwezig in het lokaal. Want, zo redeneert er eentje, vrouwen die vegetarisch eten wonen vooral in de grote stad en zijn veel te dun. Nee, deze casanova heeft “ze” liever wat ronder, zoals hij dat gewend is hier op het platteland. “Da’s toch veel mooier”?, vraagt hij aan de grote boer.  

Om te voorkomen dat de situatie wat ongemakkelijk wordt, schakelt de grote boer gauw over op een ander onderwerp en vertelt over zijn eigen boerderij. Met name over de verkoop daarvan aan de provincie, hij heeft opeens alle aandacht.  Ze vragen hem het hemd van het lijf. Of hij ooit heeft overwogen om te emigreren zodat hij kon blijven boeren? Wat hij van de stikstofdiscussie vindt? Ze willen ook weten of hij al opa is en wat hij nu de hele dag doet zo zonder koeien? Als de grote boer verteld dat hij naast lesgeven ook bedden verschoond en de badkamer schoonmaakt vallen er een aantal bijna van hun stoel. Er is er zelfs eentje die daar niets van snapt want daar heb je toch een vrouw voor? Er is nog wat werk aan de winkel, emancipatie-wise wel te verstaan, misschien kan de grote boer daar ook nog eens een lesje aan besteden.

Het heeft allemaal niks met kringlooplandbouw te maken maar het levert in ieder geval leuke gesprekken op. En die zijn ook heel wat waard. En de vraag of hij al opa is? Die kwam wel even binnen maar daar had hij wel een antwoord op. Morgen wordt hij weer een jaartje ouder en wijzer.

Volgende week weer een nieuwe poging……kringlooplandbouw.