Ik heb de boel laten versloffen. Ik geef het toe en wil graag sorry daarvoor zeggen. Degene die mij al wat langer kennen of gewoon mijn blogs lezen weten misschien wat ik nu bedoel.
Ik ben ergens blijven steken in de perikelen rondom Natura 2000 en de, inmiddels bekende, gevolgen voor ons.
Het draait allemaal om hoogveen. Ooit, ijstijden geleden, volop aanwezig in het natuurgebied achter Agroplaza. Maar het is met het hoogveen net zoals met dinosauriërs, ingehaald door de tijd. Al meer dan 20 jaar lang is dat hoogveen, inzet van geldverslindende pogingen om het toch weer terug te laten keren als woeste natuur.

 Op pad.

Na lang zeuren hebben de boeren, verenigd in een klankbordgroep, het voor elkaar. Ze gaan op een mooie dinsdagmiddag in april op excursie naar het hoogveen. Ze willen nu eindelijk met eigen ogen wel eens zien waar al die drukte nou over gaat. Het clubje, vergezeld door een ecoloog van Landschap Overijsel en eentje die hoogveen bijna tot zijn levenselixer heeft gemaakt, gaat op pad. Laatst genoemde ecoloog is ingeschakeld door de klankbordgroep en schijnt een autoriteit te zijn op het gebied van hoogveen. Je maakt hem niks wijs, zijn expertise wordt zelfs in Canada en Estland ingevlogen. We hebben het hier dus niet over een amateur.

In 2005 is er een rapport opgesteld door Landschap Overijssel betreffende de maatregelen die genomen moeten worden om het hoogveen terug te brengen op de hei. In 2008 was het zover en zijn de eerste acties ingezet. Toch heeft dit alles blijkbaar niet voldoende opgeleverd want in 2021 besluit het kabinet er nog eens 40 miljoen extra tegenaan te kletsen.

Het mag wat kosten allemaal. Dat hoogveen moet wel heel erg bijzonder zijn.

Olie op het vuur.

Het clubje, uitgedost met rubberen laarzen, baant zich een weg door de kletsnatte hei en speurt aandachtig naar het aanwezige hoogveen. Althans, het aanwezig geachte hoogveen want gaandeweg de survivaltocht door de woestenij kibbelen beide ecologen er op los. Volgens de ecoloog van Landschap Overijssel ligt er wel degelijk hoogveen alleen weet hij nu even niet zo goed waar, de coördinaten, opgegeven door zijn collega blijken niet te kloppen. De ecologische hoogveenspecialist zegt dat er in geen velden of wegen hoogveen te bekennen is. De reeds uitgevoerde maatregelen zijn wat hem betreft kansloos en regelrechte geldverspilling. De heren zijn het overduidelijk niet met elkaar eens. De aanwezige boeren en boerinnen slaan dit tafereel met stijgende verbazing gade en gooien nog wat olie op het vuur door te vragen waarom ze hier eigenlijk staan als er toch niets te zien is. Iets wat zij al decennia lang roepen, helaas aan dovemans oren gericht. Deze landschapsbeheerders kennen het gebied namelijk op hun duimpje en weten als geen ander dat het gedaan is met het hoogveen zolang er ongebreideld water blijft worden weggepompt voor consumptie, de tuin of om de auto mee te wassen. Een aanwezige boerin is er klaar mee, met deze vertoning en bromt dat ze vertrekt. Met de overige boeren en boerinnen in haar kielzog verlaat ze het gebied. De ecoloog van Landschap Overijssel beloofd in een laatste wanhoopspoging goed uit te gaan zoeken waar dat hoogveen nou ligt. Als hij dat weet zal hij alle aanwezigen van vandaag wederom uitnodigen voor een excursie. Naar het aanwezige hoogveen.

We hebben nog geen uitnodiging ontvangen.