Iedereen die de grote boer een beetje kent weet dat je hem niet gauw in de tuk kunt driet’n. Hij is de rust zelve en blijft onder alle omstandigheden gewoon kalm door ademen.Tot op een regenachtige dag in de zomer van 2020.

 

Agrarische glossy’s.

Nadat de grote boer twee koeien in de afkalfstal heeft gezet wacht de lunch op hem. Voor de zekerheid inspecteert hij de aanstaande moeders nog even en komt tot de conclusie dat beide bevallingen nog wel even op zich zullen laten wachten.       En dus stort hij zich vol overgave op de stoete met hagelslag. Gelukkig is de grote boer nog niet van een leeftijd dat hij na het eten een tukkie moet doen, maar toch heeft hij vandaag geen haast om weer aan het werk te gaan. Het regent en er ligt nog een stapel agrarische glossy’s op hem te wachten en pas als hij ze allemaal gelezen heeft trekt hij de klompen weer aan. 

Na een tijdje komt hij enigszins verhit weer naar binnen gerend en drukt mij zijn mobiel onder de neus. Ik zie een foto die genomen is in de afkalfstal. Twee moeders en twee kalveren. De grote boer is helemaal de kluts kwijt. Dondersdrietes, vóór de lunch was er nog niets aan de hand en nu lopen er twee kalfjes rond. En welk kalf hoort nu bij welke koe? Het zweet staat ‘m strak op het voorhoofd. Hij heeft inmiddels al een indrukwekkende carrière als boer achter de rug maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. Twee koeien die op precies hetzelfde moment hebben afgekalfd. Of toch niet? Is het misschien een tweeling? En moet één van de koeien alsnog bevallen? We lopen naar de afkalfstal en proberen te raden welk kalf bij welke koe hoort. Maar dat valt nog niet mee. Zo op het eerste oog zijn er meerdere combinaties mogelijk. We hebben ze allemaal in kaart gebracht maar het levert geen sluitend bewijs op.

DNA onbekend.

Iedereen die de grote boer een beetje kent weet óók dat zijn, eens weelderige haardos, al aardig uitgedund is. Dat heeft niet alleen te maken met het verstrijken van de jaren maar ook met het feit dat hij een paar jaar geleden zijn hoofd in een plafondventilator heeft gestoken (https://boerdereilenenzeilen.nl/koekenbakker/)

Het is voor het eerst in al die jaren dat ik hem ken, dat hij met de haande in’t hoar zit. Er wordt nu wel een groot beroep gedaan op zijn vaardigheden als kraamhulp. Maar de grote boer, zou de grote boer niet zijn als hij zich niet snel herpakt, de handen uit zijn uitgedunde haar haalt om ze vervolgens uit de mouwen te steken. Hij onderzoekt beide moeders grondig en dan blijkt er een dame bij te zijn die nóg een kalfje bij zich draagt. De peutjes bint er al uut. Door daadkrachtig ingrijpen van de grote boer aanschouwt ook kalf nummer drie al snel het levenslicht. Het is een drukte van belang daar in die verloskamer. Van het laatste kalfje weten we gelukkig wel wie haar biologische moeder is. Bij de twee andere kalveren blijft het gissen, daar zal DNA-onderzoek aan te pas moeten komen om daar een antwoord op te vinden.

Dus als het over een aantal jaren misschien zo ver is dat er hier iemand aan de deur staat te klepperen, van het programma DNA onbekend of Spoorloos dan zullen wij alle medewerking verlenen om dit raadsel op te lossen. Maar voor nu, drie mooie en sterke kalfjes die het niet uit maakt wie hun echte moeder is.