Het is lang geleden dat de grote boer zich vertoonde op een belangrijke bijeenkomst met andere collega boeren. Maar nu
moest het er maar weer eens van komen. Hij had een missie, namelijk om te vechten voor het landsbelang. Ik bedoel niet letterlijk vechten want daar is hij niet zo van,  maar het bijwonen van een LTObijeenkomst met staatssecretaris van
Dam kon hij niet ongemerkt voorbij laten gaan.  Er staat teveel op het spel want de boeren zijn boos, heul errug boos op van Dam. Al maanden lang wacht een groot deel van boerend Nederland  op duidelijkheid omtrent de derogatiekwestie en na
lange tijd was er dan eindelijk een plan, opgetekend op het Haagse pluche. Dat moest alleen nog even ter accordering naar Brussel.  An me hoela dachten ze daar in Brussel, dat gaat mooi niet door.  Huiswerk inleveren is prima  maar als je dat niet goed maakt krijg je een onvoldoende. En dus gaan de plannen de Brusselse kast in blijven de boeren in ons land in vertwijfeling achter. 

Hoewel LTO had opgeroepen om bij de bijeenkomst in Zwolle de laarzen aan te doen om ze vervolgens, bij wijze van protest, 
ter plekke aan te kunnen bieden aan meneer van Dam,  besloot de grote boer om de laarzen toch maar thuis te laten. Boeren en strontlaarzen, hoe stigmatiserend wil je het hebben, daar werkt hij niet aan mee. Daarbij vindt de grote boer zijn laarzen veel  te duur om ze zo maar aan de staatssecretaris te overhandigen.

En dus gaat de grote boer naar Zwolle,  voor het agrarisch landsbelang,  maar vooral ook voor het belang van Agroplaza en het voortbestaan daarvan. Want  dat laatste is voor de bewoners van Agroplaza van levensbelang, ik had graag mee gewild om de barricades op te gaan.  Maar ik blijf noodgedwongen thuis, voor mijn eigen belang wel te verstaan want ik kijk naar Robbie Williams bij RTL Late Night.
Stiekem droom ik eventjes weg. Die laarzen kunnen me nu gestolen worden, de schoenen van Robbie mogen er zijn en die ruiken vast niet naar poep denk ik. Dat hij niet weet wie Max Verstappen is neem ik hem niet kwalijk, die komt  tenslotte net kijken in de grote mensen wereld.  Dat het haar van the Robster  inmiddels grijs kleurt maakt hem woest aantrekkelijk. Dus voor mij even geen derogatie, een boer met een gat in zijn hoofd of vieze laarzen, maar dromen van Robbie Williams die zachtjes in mijn oor zingt: Shine my shoes. Ik zou niets liever willen.

 

*Nederlanse boeren worden door Brussel gecompenseerd met betrekking tot de hoeveelheid mest die zij mogen produceren.
Om die compensatie te kunnen blijven ontvangen heeft Brussel wel geëist dat de Nederlandse mestproductie onder een bepaald niveau dient te komen. Dit niveau wordt namelijk ruimschoots overschreden. Staatssecretaris van Dam heeft daarom een plan bedacht, de zogenaamde fosfaatrechten, om aan de eisen van Brussel te kunnen voldoen maar die wijst het plan af. Van Dam heeft zijn huiswerk niet goed gemaakt en is daarover teruggefloten. De Nederlandse boeren weten dus nog steeds niet hoeveel mest ze dan wél mogen produceren en komt de compensatie alsnog in gevaar. Met alle gevolgen van dien.