Er klinken verontrustende geluiden vanaf de eetkamertafel als de grote boer de krant leest. Hij bromt, sist en mompelt iets van boer’n die donders hellig gaan worden.  Zou er een nieuwe boerenopstand in aantocht zijn? En is het dusdanig ernstig dat ook mijn boer donders hellig gaat worden? Als dat laatste het geval is dan is er echt wat aan de hand. Het is een ingewikkelde toestand maar ik zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. 

Enige tijd geleden heeft de provincie Overijssel toestemming gegeven om de ganzenplaag te bestrijden, het zijn er domweg veel te veel, ze ruïneren percelen vol met landbouwgewassen.
De provincie is duidelijk, ze hoeven niet uitgeroeid te worden maar een paarminder is zeer wenselijk en dus mag er een vooraf bepaald aantal afgeschoten worden. De Vogelbescherming is het daar niet mee eens en heeft een zaak aangespannen bij de Raad van State en gewonnen.  Met andere woorden, het afschieten van de ganzen moet met onmiddellijke ingang gestopt worden omdat de procedure niet klopt. De procedure, u leest het goed, de procedure. 

Binnen no time is het aantal ganzen dus weer skyhigh met alle gevolgen van dien voor de voedselvoorziening en ook de luchtvaart heeft daar last van maar laat ik me beperken tot de core-business van Agroplaza. De akkers worden weer geplunderd waardoor de boerenkool en preitjes in de supermarkt donders duur worden en heel Nederland weer ach en wee roept over zoveel onrecht. Maar dat is nog niet alles want nu komt het. 

Enige tijd geleden hebben Franse en Belgische boeren fel geprotesteerd tegen van alles en nog wat, de crisis, de
lage melkprijs, de gestegen kosten, de vele Europese regeltjes enzovoorts. Hooibalen in de hens, snelwegen geblokkeerd en wat dies meer zij. De grote boer heeft daar geen begrip voor, die is van mening dat er meer te bereiken valt met diplomatie. Maar blijkbaar hebben de acties van de collega’s uit Frankrijk en België toch iets opgeleverd, namelijk een fikse Europese financiële injectie in de agrarische economie. Schreeuwen en brandstichting loont blijkbaar, dat geeft te denken. 

Maar wat schetst zijn verbazing na het lezen van de krant ? De pot met geld om de agrarische economie weer vlot te trekken wordt voor een deel gebruikt om de Vogelbescherming te voorzien van financiële middelen in hun strijd tegen, bijvoorbeeld het afschieten van ganzen. Hij schudt langzaam zijn hoofd. Op Agroplaza zijn wij niet tégen organisaties die dierenwelzijn en het milieu hoog in het vaandel hebben staan. Sommigen kunnen op onze sympathie en medewerking
rekenen, sommigen ook niet, daar zij we heel eerlijk in. We zijn er aan gewend om mét hen samen te werken in plaats van tegen maar dit gaat ons toch te ver. Geld dat bedoeld is om de economie weer te stimuleren moet daar ook voor gebruikt worden en niet om de kas van de Vogelbescherming te spekken, dat is de wereld op zijn kop. De grote boer staat zwijgend op, en sluit de krant maar ondertussen zie ik hem denken: waar ging het mis?