Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat de “zakenpartners” van de grote boer hun oneindige dank over ons uitstorten omdat we ook het afgelopen jaar zo fijn en constructief hebben samengewerkt.

Wij waarderen de waardering en hopen nog jaren verder te kunnen met hen, als we niet tevreden zijn zoeken we gewoon een ander, zo zijn we dan ook wel weer op Agroplaza. De grote boer heeft nog nooit van merkentrouw gehoord, als het ergens anders goedkoper kan is ie er als de kippen bij. Een echte Kniepköttel dus.

Nu willen de grote boer en ik niet ondankbaar zijn, je mag een gegeven paard tenslotte niet in de bek kijken, maar de waardering van het grootste deel van onze zakenpartners is al sinds jaar en dag zeer voorspelbaar en weinig vernieuwend. Wij worden voornamelijk overladen met…………kalenders. Keukenkalenders, maandkalenders, jaarkalenders, Chinese kalenders. Dat laatste klopt niet helemaal. Die krijgen we bij de Chinees als we daar, heel traditioneel op Nieuwjaarsdag, menu nummer 1 gaan halen die we dan oppeuzelen, kijkend naar het skischansspringen in Garmisch Partenkirchen op TV. Maar goed, eigenlijk kunnen we de plaatselijke Chinees ook wel een soort van zakenpartner noemen, alleen zijn de producten die we daar afnemen niet voor de koeien bestemd maar voor ons zelf.

Hoeveel kalenders heeft een mens nodig, denken wij bij het ontvangen van het zoveelste exemplaar. In een tijd waarin vrijwel alles gedigitaliseerd is, zelfs op de boerderij, is een ouderwetse kalender veelal overbodig. Ook familie en vrienden durven wij niet meer te benaderen met de vraag of ze nog een leuke kalender willen van loonwerkbedrijf het Mooie Maaiertje of inseminatiefirma het Roestige Rietje.

De kalenders belanden dus veelal bij het oud papier en dat vinden we dan ook weer zonde. Maar het is wel duurzaam en goed voor de inkomsten van de school van de kleine boer en kleine boerin, maar dat terzijde.

Maar toch wil ik ook even mijn dank uitspreken voor de veehandelaar en de mengvoederleverancier die ons jaarlijks weer voorzien van een heerlijke krentenstoete en runderrollade. Hulde, hulde en als de grote boer het in zijn hoofd haalt om hen in te ruilen voor een ander krijgt hij met mij te maken.

Ik zal niet meer zeuren, neem de kalenders met een grote glimlach in ontvangst en verheug me enorm op een bakkie leut met een plak krentenstoete.

Prettige feestdagen.