Wie denkt dat de grote boer zo’n beetje alle hightech gadgets die er te verkrijgen zijn in de wereld van de melkveehouderij wel heeft, zit er goed naast. Er blijft altijd iets te wensen over.

Sinds vandaag is hij de gelukkige eigenaar van een verrijdbare minimelker. Nee beste lezer, dat is geen melkrobot voor kleine koeien maar een mini-me versie van de melkrobot die in onze stal huist.

Enkele dagen geleden kwam de grote boer na zijn welverdiende nachtrust in de stal en zag tot zijn grote schrik dat de melkrobot de hele nacht had stil gestaan en dat is niet best. De dames wilde graag gemolken worden maar als de techniek het laat afweten wordt het toch  lastig. Normaal gesproken zou een technisch defect direct worden doorgestuurd naar de mobiele telefoon van de grote boer maar ook die heeft de hele nacht geen kick gegeven. En dan komt het aan op de koelbloedigheid van de grote boer en zijn vaardigheden op het gebied van crisismanagement.

Monteur werd gebeld, hydraulische pomp opgehaald, telefooncentrale geïnspecteerd en een groot deel van de aanwezige dames met de hand gemolken. Gelukkig was de situatie na enige uren onder controle en kon de achterstand weer worden weggewerkt. De grote boer heeft wel wat overuren moeten maken maar dat heeft hij er graag voor over.

Maar ondertussen draaide ook zijn grijze massa op volle toeren. Had hij enkele jaren geleden al een generator aangeschaft om een eventuele langdurige stroomstoring het hoofd te kunnen bieden, het handmatig melken door welke storing dan ook is een kritisch punt in de bedrijfsvoering. En dus staat er opeens een mobiele-mini-melkrobot in onze schuur.

Dat de enorme rookwolken die af en toe onder de motorkap van onze auto vandaan komen, een kritisch punt zijn in mijn persoonlijke bedrijfsvoering is van mindere urgentie. Stiekem verdenk ik de grote boer er van dat hij het gewoon wijdt aan mijn rijstijl. Ik denk dat ik ook maar eens ga investeren. Staat er straks zo maar een nieuwe auto in de schuur. Naast de mini-melker.