De titel van dit stuk doet vermoeden dat de bewoners van Agroplaza hun keuze  hebben gemaakt  en ergens een prachtig hutje op de Zweedse hei hebben gevonden waar ze naar toe gaan verhuizen, maar niets is minder waar. De hier bovengenoemde emigratie was slechts van tijdelijke aard, inmiddels zijn we weer terug op het eigen vertrouwde nest.

Twee en een halve week hebben wij vertoefd in het land van de glimlach, Thailand.  Dat was een hele bijzondere ervaring mede mogelijk gemaakt door de kleine broer van de grote boer en de vrouw van de kleine broer van de grote boer.   Altijd handig zo’n lokale vakantieman en –vrouw ter plekke. Waren wij in eerste instantie alleen maar van plan te gaan genieten van een mooie en niet alledaagse vakantie, gaande dat proces hebben we toch ook even gekeken naar de agrarische mogelijkheden die dit prachtige land ons eventueel zou kunnen bieden.  We waren er immers toch, dus dan maar meteen het nuttige met het aangename verenigen. 

De grote boer was al snel van mening dat het houden van melkvee een enorme uitdaging is in deze hitte.
Daarbij is melk geen core business van de gemiddelde Thaise boer, ze zijn beter in fruit, groenten en rijst. Maar dat zag de kleine boer weer niet zo zitten, die heeft een afkeer van alle eetbare zaken waar vitamines in zitten.  De kleine boerin opperde een katten- en hondenopvang, aangezien de straten van Bangkok vergeven zijn van dergelijke arme schepsels.  Een olifanten rusthuis leek haar ook wel wat maar dan moet de grote boer zich gaan toeleggen op het kweken van bamboe. Heel veel bamboe. Maar daar heeft hij weer geen kaas van gegeten, wel van melk, waar dan weer kaas van gemaakt kan worden. Daarbij had ik ook persoonlijke bezwaren tegen een Thaise dochteronderneming. Dacht ik dat mijn lichaamstemperatuur niet hoger kon stijgen dan kookpunt tijdens, aan mijn leeftijd gerelateerde, opvliegers, blijkt het toch nog erger te kunnen. Thaise temperaturen in combinatie met opvliegers zijn echt, nooit grappig. 

Enfin, de conclusie was snel getrokken. Geen AgroplAsia in Thailand voor ons, vakantie is echt het hoogst haalbare in dat tropische oord. Blijft dat huis in Zweden dus nog altijd strak op de eerste plek staan van onze wishlist.