Er staat een onbekende fiets tegen onze brievenbus.Dat is de mededeling die de grote boer doet als hij binnen komt. De rest van het gezin verdringt zich voor het raam en zien dat er inderdaad een vreemde fiets op het erf staat. De eigenaar daarvan is in geen velden of wegen te bekennen.

 

 Startende ondernemer.

Het zit de grote boer toch niet helemaal lekker en dus gaat hij maar weer naar buiten om te kijken of er iemand over ons terrein struint. Hij treft een jong manspersoon aan, het type fris en fruitige boerenzoon. Deze jongeman komt uit een nabij gelegen dorp en trapt zich een ongeluk op zijn fiets, met wapperende manen in de wind gaat hij van de ene boerderij naar de andere. Hij wil kennis  maken met de boeren. Het blijkt een startende ondernemer, 17 jaar oud en vol ambities en goede verkooppraatjes. Hij geeft de grote boer zijn kaartje, waarop staat dat hij veehandelaar is. De grote boer grinnikt inwendig. Dat is weer eens wat anders, de veehandelaren die normaal gesproken bij ons op het erf komen hebben steevast een dikke auto onder ‘t gat. Deze gast heeft een fiets met twee fietstassen. Maar de grote boer is onder de indruk van de jongen, hij heeft een missie en een duidelijk verhaal. Het enthousiasme spat er vanaf. Saillant detail, onze eigen veehandelaar heeft de grote boer al eens gewezen op een upcoming star in het wereldje. En deze star staat nu voor zijn neus.

Er ontstaat een geanimeerd gesprek tussen de twee, onze eigen veehandelaar heeft niets te veel gezegd. De grote boer luistert aandachtig maar vraagt zich wel enigszins bezorgd af hoe deze zakenman de koeien denkt te gaan vervoeren. Daar zijn de twee fietstassen niet geschikt voor. Maar daar heeft junior veehandelaar een oplossing voor, zijn vader beschikt over het benodigde materiaal. Dus geen zorgen, koeien en kalveren worden volgens de geldende richtlijnen vervoerd. Hij glimt van oor tot oor als de grote boer hem verteld dat onze eigen veehandelaar vol lof over deze jonge entrepreneur heeft gesproken. Hij is blijkbaar bekend bij de gevestigde orde en daar mag hij inderdaad best trots op zijn met zijn 17 jaar. De eerste kennismaking is binnen, we gaan vast nog veel meer van hem horen.

En daar gaat hij weer, voorovergebogen op zijn stalen ros met fietstassen, trappend tegen de wind op weg naar de volgende boer. Die komt er wel, bij de volgende boer én in de agrarische sector.