Over een paar maanden is de grote boer geen boer meer. Wat hij dan gaat worden is nog een grote vraag. Ik ben in de naïeve veronderstelling dat hij zich momenteel oriënteert op een nuttige dagbesteding. Zoiets als een opleiding masterchef indische keuken of vinyasa yoga docent. Maar niets is minder waar. Storten mannen van zijn leeftijd zich veelal op de snelle auto’s, een nog grotere tv of een jonge deerne, niets van dat alles voor de grote boer. Die zoekt een nieuwe hobby. Naast hardlopen, schaatsen en wielrennen heeft hij nu bedacht dat ook mountainbiken toegevoegd moet worden aan dat rijtje.

Vol ornaat

Hij komt in vol ornaat naar beneden. Broek met zeemleren kruis met daaronder een ding dat lijkt op een maillot. Ik verslik me bijna in de koffie. Hij gaat een testritje maken zegt hij, op een supersonische fiets, een soort Ferrari onder de mountainbikes. Ruim drie uur later is hij weer terug, volledig onder de drek en met de tong op de schoenen. Dat was een flink testritje, ik vraag me af of hij elk modelletje uit de fietsenwinkel heeft gehad. Maar dat blijkt niet zo te zijn, hij heeft er slechts één uitgeprobeerd. Bij het bestijgen van de pedalen werd hem mede gedeeld dat er twee routes in de buurt waren. Een blauwe kortere route, vergelijkbaar met het niveau van de blauwe piste op de wintersport. En een paarse route, voor de gevorderde biker. Hoewel de grote boer normaal gesproken zou kiezen voor het meest onhaalbare, besluit hij nu om verstandig te zijn. Het gaat om een testritje dus hij neemt de blauwe route. Modder, boomstronken, glibberige paadjes en forse tegenwind spelen hem parten. Maar opgegeven? Dat nooit. Hij fietst zich het snot voor de ogen. Blauw, blauw, blauw is alles waar hij aan denkt. Maar na bijna twee uur begint hij toch te twijfelen aan die blauwe route. Hij lijkt verder weg dan ooit van de fietsenwinkel en ook de app op zijn mobiel doet het ergste vermoeden.

Vriendelijk vrouwmens

Hij kijkt vertwijfeld naar een paal met daarop twee blauwe pijlen. “Hé jonks”, zegt hij tegen twee aanstormende leeftijdgenoten óók in vol ornaat, “help mie eens eem, welke vaan dissen twee blauwe pijl’n mut ik noe hebb’n”? Gedrieën kijken ze naar de blauwe pijlen op de paal, althans dat denkt de grote boer. Want als puntje bij paaltje komt blijken ze gewoon naar een blauwe en een paarse pijl te kijken. De grote boer verschiet van kleur en beseft dat hij voor de zoveelste keer in zijn leven ten prooi is gevallen aan zijn kleurenblindheid (https://boerdereilenenzeilen.nl/kleurenblinde-boer/) Bekijk het maar met die blauwe, bruine, paarse, rode of wat voor kleur dan ook pijlen denkt hij en zwengelt zijn telefoon aan. En begeleidt door de stem van een vriendelijk vrouwmens die wél weet waar ze het over heeft, rijdt hij in één streep terug naar de fietsenwinkel.

Hij heeft de fiets niet gekocht. Gelukkig zijn er nog heel veel andere hobby’s waarbij het niet uitmaakt dat je het verschil tussen blauw en paars niet ziet, of tussen bruin en groen. Lekker door blijven zoeken grote boer en als je echt niets kunt vinden dan adviseer ik een cursus Huishoudmanagement voor mannen. Koop ik gewoon een ronde emmer voor de badkamer en een langwerpige voor de ramen. Dan maalt er verder niemand om de kleur.