De kleine boerin is er maar druk mee. Overal waar je kijkt zie je ze lopen, de poezen en katers van Agroplaza. Vier volwassenen waarvan we denken dat het drie poezen zijn en één kater, maar
het kunnen net zo goed twee poezen en twee katers zijn, of één poes en drie katers. Vier katers is echter uitgesloten aangezien er sinds een paar weken ook vijf kittens over het erf huppelen, die moeten toch ergens vandaan komen.

Ze hebben alle negen een naam, persoonlijk toebedeeld door de kleine boerin en elke dag wordt het negental door haar voorzien van wijze levenslessen. Ze nestelen zich dan op haar schoot of kruipen in haar nek en laten zich heerlijk kriebelen terwijl zij hen vermanend toespreekt.

Als de kleine boerin nog maar net de ogen open heeft in de ochtend hoort ze aan het miauwtje onder haar slaapkamerraam al welke poes of kater zich daar verschuilt onder de buxushaag. Als ze, vóór school,  het poezenontbijt gaat verzorgen  hoeft ze maar één keer te roepen en uit alle hoeken en gaten komen ze aangestormd.

Een bakje melk hier, een bakje melk daar, een doosje om in te slapen, een handdoekje tegen de kou. De twee grootste
helden die nog niet van het trapje af durven worden door haar naar beneden gehaald en met de neus in het bakje melk gedrukt. De waakhonden krijgen van haar persoonlijk een oplawaai als ze zich te dicht bij het bakje met melk begeven en nog voordat ze op de fiets stapt worden alle poezen en katers weer even geknuffeld.

Wat voor geslacht de kleine bolletjes wol hebben weten we nog niet maar de kleine boerin heeft ze wel alvast een naam gegeven. Het kan dus zijn dat over een tijdje Olivier opeens Olivia heet en Dzjengis verder door het leven gaat als Dzjelisa, zonder dat daar een geslachtsveranderende operatie aan te pas hoeft te komen. We kijken het nog maar even aan en
genieten van haar toewijding en zorgzaamheid voor het hele spul maar er komt een tijd dat kleine poesjes groot worden en wij hen ergens anders onder moeten gaan brengen. Of dat ze zich zelf vergissen in de gevaren van het boerenerf met
alle gevolgen van dien.

Maar ook in dat laatste geval blijkt de kleine boerin een zorgzaam tiepje en kunnen we spreken van een kat in
het bakkie. De grote boer graaft het zoveelste gat en kattenbakkie verdwijnt onder de zoden en de kleine boerin wacht geduldig op een volgend nestje.