Het is een discussie waar elke rundveehouder mee wordt geconfronteerd. Niks mis met een beetje discussie maar er zijn mensen die doorslaan.

Mensen die vinden dat elke koe recht heeft op een boom in de wei om onder te schuilen tegen de warme zon. Dat betekent in ons geval zeventig bomen in de wei en dat noemen we een bos. En in een bos groeit geen gras. En als er geen gras is hebben de dames niets te eten want ze houden niet van bosvruchten en  krijgen we daar weer gezeur over.

 Daarbij weet iedereen dat schuilen onder een boom tijdens onweer ook niet echt handig is en vergeten sommige “dierenkenners” dat koeien in geval van tropische temperaturen graag de stal opzoeken. Geheel uit eigen beweging.

Rest mij nog te melden dat een koe een kuddedier is, jawel. En die zijn niet egoïstisch, eisen niet elk afzonderlijk een boom op, staan het liefst met een hele kluit onder één boom. Daardoor staan de billen van Hannah 45 en de neus van Froukje 11 tóch nog in de zon en  kunnen we een groot deel van het weiland alsnog ontbossen.

Maar elk voordeel heb ze nadeel zal ik maar zeggen. Dus: in de wei of niet in de wei. 

Het blijft the question.