Elke veehouder in Nederland, of hij nu groot vee of klein vee heeft,  wordt regelmatig geconfronteerd met mensen die een mening hebben over dierenwelzijn. In ons land mag je gelukkig een mening hebben en zoveel mensen, zoveel meningen. Al die meningen leiden vaak tot leuke gesprekken maar soms ook tot verhitte discussies. We zijn het tenslotte lang niet altijd met elkaar eens en beroepen ons vaak op informatie of onderzoeken die in ons eigen straatje passen. Da’s lastig discussiëren want heeft het ene onderzoeksinstituut “aangetoond” dat alle koeien op stal ook vele voordelen heeft voor de koe, het andere onderzoeksinstituut veegt er de vloer
mee aan. Wanneer doen we het goed

Er zijn steeds meer regels waar de melkveehouder zich aan moet houden als het gaat om het toedienen van medicijnen
aan koeien. Dat is terecht, als een koe niets nodig heeft, heeft ze niets nodig en stel ik voor dat we haar lekker laten herkauwen. Zo kan ze in alle rust goede en gezonde melk produceren, daar hebben wij mensen allemaal wat aan. Maar soms heeft de koe, net zoals de homo sapiens af en toe,  wél een oppepper nodig. Dan moet de grote boer zich in allerlei bochten wringen om dat voor elkaar te krijgen. Er bestaat niet zoiets als een Kruidvat voor koeien waar je naar toe fietst en voor een paar euri een potje multivitamines koopt of tegenwoordig zelfs zonder doktersrecept de meest vreemde medicijnen kunt aanschaffen. Registraties, nummers, formulieren, veearts. Het is een hele klus om pilletjes te regelen voor de dames.

Nogmaals, dat is terecht en daar hebben we niet zoveel moeite mee, ook wij willen graag dat de meisjes gezond zijn en zo min mogelijk medicijnen nodig hebben. Maar wat wel onze verbazing wekt is dat medicijnen voor de huisdieren zonder veel moeite aangeschaft kunnen worden. We dokteren wat af in Nederland met de poes, hond en het konijn. Werkt het ene pilletje niet dan het andere pilletje maar. Operaties, magnetiseurs, chemokuren, alles is geoorloofd in het rekken van het leven van ons geliefde huisdier. Dat we daarbij af en toe de realiteit uit het oog verliezen, huisdieren gaan namelijk óók dood, daar hoor je nauwelijks iemand over.
Blijkbaar mag je in een hond oneindig veel troep stoppen om hem zo lang mogelijk in het land der levenden te houden (of de zieke hond daar zelf nou zo veel mee opschiet is maar de vraag) maar medicijnen toedienen aan een koe is not-done. 

Dáár heeft half Nederland een mening over. En wij van Agroplaza ook.