De grote boer sluipt door de tuin, alweer. Met zijn neus bijna op de grond is hij volgens mij ergens naar op zoek. Soms heeft hij tijdens zijn zoektocht de sportkleding nog aan, soms zijn oude vertrouwde overall. Ik zie hem de laatste tijd wel vaker op deze manier door de tuin struinen. Gelukkig is er niets ernstigs aan de hand. De grote boer is gewoon op zoek naar gras, allerlei soorten gras. Was hij recentelijk nog werkzaam als gastdocent klauwverzorging, nu schotelt hij zijn leerlingen, tijdens de lessen graslandbeheer, gras en onkruid voor.

Je zou denken dat boeren alles weten van gras maar de grote boer moet schoorvoetend bekennen dat hij er (nog) verdomd weinig van weet. En dus tijgert hij door de grote, groene wereld met de telefoon in de hand. Daar op een app waarmee je de hele Nederlandse flora kunt scannen en analyseren.

Onkruid vergaat niet

Als ik in de tuin een boek zit te lezen komt hij aanzetten met een struik geplukt groen in zijn hand. Of ik weet wat dat is. Onkruid, is mijn antwoord. Ja maar wat voor onkruid? Ik heb werkelijk geen idee, ook de volgende twee bossen groen die onder mijn neus worden geduwd zijn mij totaal onbekend. Herderstasjes, distels en akkerwinde, het zal allemaal wel. Ik weet alleen dat je van brandnetels hele lekker kaas kunt maken. En als geboren en getogen Brabander weet ik wél wat steppegras is, heerlijk. Doe mij maar een bordje.

It’s a hell of a job

En weg is hij weer, op zoek naar nog meer groen spul dat hij kan gebruiken in zijn lessen. Morgen gaat hij de wei in, met de leerlingen, op zoek naar gras. Misschien vinden ze ook nog een random kievitsei, dat zou de excursie wel wat extra cachet geven. De volgende dag komt hij, na een lange dag op school, enigszins gedesillusioneerd thuis. Heeft hij zo zijn best gedaan om bakken vol gras en onkruid te verzamelen, hebben die pubers daar helemaal geen trek in. Het kan ze geen drol schelen wat er allemaal in die bakken zit. Het is vrijdagmiddag, het laatste uur notabene en de keet lonkt. Zie ze dan nog maar eens enthousiast te krijgen voor al dat onkruid.

Hij heeft er lol in, maar lesgeven aan pubers ……it’s a hell of a job.