De grote boer is jarig. 
Dat is hij gelukkig elk jaar weer. Al weken voorafgaand aan het evenement denkt de rest van het gezin na over kadootjes want dat is altijd weer een hele opgave. De man wil namelijk niks, weet niks of heeft alles al. Dat lijkt lekker makkelijk maar het is toch wel jammer als we in de ochtend aan zijn bed staan te zingen om vervolgens één paar sneue sokken te overhandigen of erger nog, een nieuwe onderbroek. Gelukkig hebben we toch op tijd wat weten te bedenken dus het zang-en-kadoritueel op de vroege ochtend is zonder problemen verlopen.
Nu zou je denken dat de grote boer zich op deze heugelijke dag in de watten laat leggen, veel taart eet en nog meer bier drinkt maar niets is minder waard. De grote boer heeft belangrijkere dingen te doen en is een groot deel van de dag gewoon niet thuis. 
Daar zit je dan met de taart en de koffie, twee kinderen, schoonouders en een schoonzoon maar zonder jarige Job. Job is namelijk naar een cursus vruchtbaarheidsmanagement. 

Ja, ook ik heb even de wenkbrauwen gefronst toen ik van zijn plannen hoorde. Het geeft te denken zo’n cursus, op je verjaardag notabene, gelukkig betreft het niet zijn eigen vruchtbaarheid die gemanaged moet worden maar die van de dames in de stal. 
Het cursusprogramma is zeer gevarieerd en bestaat o.a. uit een toelichting op de vruchtbaarheidscijfers en als klap op de vuurpijl een activiteitenmeting. 
Waarvan? Dat laat ik aan de fantasie van de lezer over, ik neem ondertussen maar een biertje op de grote afwezige.
Proost