Het is weer zo ver, daar gaan we weer. Grote koppen in de krant en een staatssecretaris die ons melkveehouders en andere veehoudende boeren vermanend toespreekt.

“ Uit onderzoek blijkt dat
medelanders die in de buurt wonen van megastallen en boerderijen met veel
kippen, varkens of koeien, vaker gezondheidsklachten hebben. 
Stankoverlast zorgt er voor dat omwonenden vaker hoesten en verkouden zijn. Ook hebben ze vaker last van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Maar ook klachten door
chronische stress zoals slapeloosheid, angst en depressie komen meer voor”.  

Ik laat dit alles even op mij inwerken omdat ik niet meteen mijn oordeel klaar wil hebben maar graag bij de feiten wil blijven. Jaren geleden werden al die fysiek instabiele bleekneuzen naar het platteland gedreven om daar een gezonde portie strontlucht op te snuiven zodat er weer wat kleur op de wangetjes kwam.
Tegenwoordig worden de bleekneuzen blijkbaar ziek, zwak en misselijk van diezelfde plattelandslucht die voorheen zo heilzaam werd geacht. Ik heb inmiddels mijn oordeel klaar,
dus daar komt ie. Verhuis lekker naar de grote stad, zou ik zeggen. Snuif die uitlaatgassen op, wordt gek van de herrie van de buren, laat je onderpoepen door de duiven en verhoog de hartslag door je op te winden over de zoveelste wegopbreking pal voor die ene parkeerhaven die met 12 anderen gedeeld moet worden. Wij wonen al jaren op de boerderij, de grote boer is zelfs nog nooit verhuisd en zijn vrijwel nooit ziek, niet van de lucht van de koeienstront en ook niet van die van de kippen van de buren.
Oké, minor detail is dat ik ook af en toe baal van de lucht vooral als ik net mijn wasje heb buiten gehangen en de grote boer meent opeens mest te moeten gaan uitrijden. Mijn hartslag moet nu ook een tikkie omlaag. Dus ik lees nog eens rustig verder en stel me open voor de objectieve journalistiek die aan dit artikel ten grondslag ligt. Maar dan val ik bijna van mijn
stoel van verbazing als ik lees

“Mensen die in de buurt van
megastallen wonen, beoordelen hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen
die geen stankoverlast hebben” 

Is hier sprake van zelfdiagnose of gewoon hypochondrie? Is er objectief, wetenschappelijk vergelijkingsmateriaal aanwezig om deze conclusie zo plompverloren te kunnen trekken ? Mijn verbazing neemt helemaal grootse vormen aan bij het lezen van de volgende en meteen laatste conclusie

“Opvallend is dat ze maar zelden
met klachten naar de huisarts gaan” 

Ja zo kan ik het ook. Wel klagen dat de gezondheid negatief beïnvloed wordt door de (mega)stallen maar niet naar de dokter gaan om dat eventueel ook echt te laten vaststellen. Hoewel al jaren in Twente woonachtig en uitermate goed geïntegreerd borrelt er toch even een Brabantse oneliner op: Nie zo mauwe. 

p.s ik wil niet alle buurten en
wijken in steden over één kam scheren maar ik overdrijf nu eenmaal graag.